Vitaal Lokaal – Vitale Scholen

De integrale aanpak voor aangenaam leren en presteren

Op school staat het kind en zijn leerprestaties centraal. Tijdens het bouwen en gebruiken van scholen worden echter allerlei beslissingen genomen, waarbij het budget leidend is. Dit frustreert helaas regelmatig het bereiken van een ideale leeromgeving.

Allergieën en hoofdpijn
Uit onderzoek blijkt dat 1 miljoen kinderen dagelijks in een ongezonde leeromgeving zitten. Los van toenemende ongemakken als allergieën, drukte van kinderen, hoofdpijn en verminderde concentratie, wordt steeds vaker een verband gelegd tussen belastende omgevingen en de invloed daarvan op onze gezondheid.

Aanpak Frisse Scholen
De overheid stimuleert daarom de Aanpak Frisse Scholen. Uit onderzoek bleek namelijk dat er dagelijks 20.000 kinderen en 2000 leerkrachten ziek thuis zaten door klachten die te maken hadden met het binnenklimaat. Het verminderen van het CO2-gehalte in de lucht en energiebesparing zijn de belangrijkste maatregelen binnen de Frisse Scholen-aanpak.

Integrale aanpak
Vitaal Lokaal is een integrale aanpak per klaslokaal die naast energiebesparing en luchtkwaliteit, ook het licht, water en materialen aanpakt zodat er een complete vitale leeromgeving ontstaat. Een omgeving met vitaal licht dat het bioritme niet verstoort en de aanmaak van vitamine D gewoon laat doorgaan. Lucht met voldoende zuurstof, een goede luchtvochtigheid en zo min mogelijk fijnstof. Zuiver water dat makkelijk door het lichaam wordt opgenomen en materialen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

Wilt u ook weten hoe wij stapsgewijs uw hele school vitaal helpen maken? Download dan direct de brochure Vitale Scholen aan, en lees wat onze partners voor u kunnen doen.

Bekijk hier het filmpje over vitaal licht, en download de folder Vitaal Lokaal voor meer informatie.

Referentieprojecten:
Kinderdagopvang De Boshoeve – Nieuw-Vennep
Basisschool De Zwanebloem – Zwaanshoek
Eerste Westlandse Montesorischool – Monster
Prins Mauritsschool – Delft
1e Montesorischool – Hoofddorp